Strona 1 z 1

Kurs Kulinarny "Czas Sushi" - juz po raz VI !

Post: 13 lipca 2007, 14:46 - pt
autor: Semko
Mała edycja po latach. :)

Zapraszamy na kursy sushi które Masala Smaki Świata prowadzi w studio Składa Bananów - do tej pory zorganizowaliśmy ponad 100 kursów sushi i nie zamierzamy na tym poprzestać.

Więcej informacji na stronie:
http://www.masala.com.pl/k596,sushi-kursy-sushi.html.

*******************************************************************
A to jest bardzo, bardzo, wiekowy post. :)

Witajcie, chciałbym serdecznie zaprosić na szkolenie kulinarne pod tytułem „Czas Sushi”

W trakcie naszego kursu dowiecie się m.in., czym różni się ryż Shinode od ryżu Nishiki musenmai, jaka jest różnica pomiędzy glonami silver i gold, dlaczego kolor nakrętki na sosie sojowym ma znaczenie, jak upiec krewetkę, aby była prosta, pod jakim kątem ciąć stek z tuńczyka i wielu, wielu innych niezbędnych informacji. Zdobędziecie wiedzę na temat historii sushi, ewolucji i zasad, według których należy je przygotowywać. Pod okiem doświadczonych instruktorów, nauczycie się Państwo w praktyce wykorzystywać zdobytą wiedzę, przygotowując maki sushi, nigiri sushi, futomaki, uromaki oraz wiele innych odmian.

Szkolenie odbędzie się w Restauracji Kuchnie Świata w Centrum Handlowym "Arkadia" w dniu 6 listopada od godziny 18.30.

Czas trwania szkolenia około 3-4h.

Kurs poprowadzi Pan Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju firmy Sanechem, jednego z największych w Polsce importerów delikatesów orientalnych oraz mistrz kulinarny w wielu kuchniach świata. (http://eksperci.gastrona.com.pl/art/article_6447.php )

Agenda

Miejsce: CH Arkadia - Restauracja Kuchnie Świata.

Termin: 06 listopada 2007 r

Czas trwania: 3-4 h (Zajęcia rozpoczynają się o 18.30)

Program:

o Wykład o historii, istocie i rodzajach sushi

o Omówienie surowców potrzebnych do przygotowania potraw

o Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi połączony z degustacją

o Praktyczny trening dla uczestników kursu

Cena: 150 zł. Jeśli zgłosicie się przed 23 października, zapłacicie tylko 130 zł!!!!

Informacje i zapisy na stronach:
http://www.masala.com.pl/k596,sushi-kursy-sushi.html
http://www.instytut-sztuki-kulinarnej.pl

Post: 18 lipca 2007, 09:15 - śr
autor: o'tosa
Zapisałem się, zapłaciłem, moje zgłoszenie zostało przyjęte. Za tydzień idę na ten kurs. Będzie okazja uporządkować to, co o robieniu sushi już wiem, nauczyć się nowych rzeczy i potrenować pod okiem fachowca.
Obiecuję relację na forum :wink:

Post: 26 lipca 2007, 12:32 - czw
autor: o'tosa
Obiecałem, czas dotrzymać słowa :P

Wczoraj byłem na tym kursie. Miejsce bardzo przyjemne: skrzyżowanie restauracji ze sklepikiem z żywnością ze wszelkich zakątków świata. Specjalnie dla nas tego dnia restaurację zamknięto, więc nikt nie przeszkadzał.
Kurs prowadził zawodowy kucharz, który specjalizuje się kuchniach zagranicznych i odbył wiele kursów związanych z tymi kuchniami, bardzo często pod okiem rodowitych instruktorów.
Kurs rozpoczął się od wykładu ;) Tylko że nie był nudny: instruktor opowiadał o tym, czym sushi jest, a co sushi nie jest i skąd wogóle się wzięło. Jakich gatunków ryżu używać i jak w zależności od gatunku należy go gotować, aby był prawidłowo kleisty. Następnie było o nori, ich pochodzeniu, produkcji i jakości.
Potem przeszliśmy do ćwiczeń praktycznych:
* jak myć ryż, żeby jeszcze nadawał się do gotowania :wink:
* jak i z czego usmażyć omlet tamago
* jak i czym przygotować rybę do sushi
* jak zrobić futomaki (to było najprostsze)
* jak zrobić hosomaki (szybko przechrzczone na rosomaka; niby mniejszy, ale zrobić trudniej)
* jak zrobić uramaki, żeby wyglądało jak... uramaki i nie rozlatywało się pod cieżarem wzroku :) + co dodać, żeby było to californian maki
* jak zrobić nigiri (i to było najtrudniejsze, chociaż ulepienie kulki z ryżu powinno być proste :!: )

W między czasie były opowieści dziwnej treści głównie poświęcone temu, czym różni sięto co w Polsce je się jako sushi i czym rózni się od oryginalnych japońskich.
Cały kurs trwał 3.5 godziny, ale nie był to czas stracony: jak ktoś w życiu nie robił, to świetna okazja, żeby się dużo dowiedzieć i samemu popróbować. Jak ktoś już w życiu kilkaset rolek ukręcił :P , to i tak powinien pójść po systematyczną wiedzę: fajnie jest wiedzieć co się robi i je, a i tak gwarantuję, że nowych rzeczy też się dowie.
Podsumowując: szczerze polecam... Zapowiedziałem swojej żonie, że na następny kurs idzie ona: niech popróbuje jaki to ciężki kawałek chleba, żeby zrobić dobre sushi :D

Post: 04 września 2007, 17:55 - wt
autor: Semko
Witam, dziekuje bardzo za tak przychylna recenzje,przyznam sie ze obawialem sie opinii tak doswiadczonego uczestnika. A jednoczesnie zapraszam wszytkich na kolejna edycje kursu, wszystkie informacje w pierwszym poscie.

Re: Kurs Kulinarny "Czas Sushi" - juz po raz VI !

Post: 19 sierpnia 2009, 14:02 - śr
autor: Pychotka202
Sushi Akademia od kilku lat organizuje kursy sushi. Na takim kursie można poznać historię sushi i nauczyć się podstaw przyrządzania.
Kurs trwa 4-5 godzin i liczy ok. 15 osób, organizowany jest w każdą pierwszą sobotę miesiąca. Organizowane są również kursy w domach, firmach i innych miejscach

http://allegro.pl/search.php?sg=0&string=kurs+sushi

Re: Kurs Kulinarny "Czas Sushi" - juz po raz VI !

Post: 03 lutego 2011, 14:20 - czw
autor: Wiader
Niedawno trafiłem na stronkę - jak zrobić sushi - dla niewtajemniczonych i amatorów może być :D

Re: Kurs Kulinarny "Czas Sushi" - juz po raz VI !

Post: 27 listopada 2013, 00:02 - śr
autor: kropek
Od niedawna jestem fanem sushi i polecam koniecznie bar w Bonarce Krakowskiej, sory za odkopanie tematu

Re: Kurs Kulinarny "Czas Sushi" - juz po raz VI !

Post: 03 stycznia 2014, 20:09 - pt
autor: gromatyk
Na 2014 jest coś podobnego?

Re: Kurs Kulinarny "Czas Sushi" - juz po raz VI !

Post: 26 maja 2015, 15:30 - wt
autor: adaadzik
bardzo bym chciała pójść na taki kurs bo uwielbiam sushi! dzięki sushi zinteresowałam się japonia