Kulki Ryzowe

Restauracje japońskie, przepisy na dania japońskie. Zapraszamy do podzielenia się informacjami z innymi...

Postautor: RoninUsagi33 » 03 września 2007, 21:50 - pn

Ja spotkałem kulki ale z ryżu panierowanego w tempurze ze śliwką ume w środku lub bez.
Macza się taką kulę w sosie sojowym i zajada.
Smacznego
RoninUsagi33
 
Posty: 19
Rejestracja: 10 sierpnia 2007, 16:21 - pt
Lokalizacja: Bielsko-Biała


Postautor: Orin » 05 stycznia 2008, 01:58 - sob

Witam :) Ja mam takie pytanie co do onigiri. Mozna je robić ze zwykłego ryżu czy trza mieć jakiś inny rodzaj??
Orin
 
Posty: 4
Rejestracja: 05 stycznia 2008, 01:56 - sob
Lokalizacja: Jawor

Postautor: kicek » 05 stycznia 2008, 20:05 - sob

Oczywiście najlepszy jest oryginał, ale ostatnio pojawił się włoski w ćwierć kilowych paczkach,dość kleisty
Wg mnie jak lekko potraktujesz wałkiem normalny ryż i pogotujesz go około pół godziny to też nabierze odpowiedniej kleistości.
kicek
Awatar użytkownika
kicek
 
Posty: 666
Rejestracja: 07 września 2006, 17:35 - czw
Lokalizacja: warszawa

Postautor: Orin » 05 stycznia 2008, 21:41 - sob

Kupilem dzis w Tesco :) ryz do Sushi niby z Japonii i takie tam wiec chyba tego uzyje, jesli bedzie onigiri lepsze :)
Orin
 
Posty: 4
Rejestracja: 05 stycznia 2008, 01:56 - sob
Lokalizacja: Jawor

Postautor: kicek » 05 stycznia 2008, 21:46 - sob

smacznego
kicek
Awatar użytkownika
kicek
 
Posty: 666
Rejestracja: 07 września 2006, 17:35 - czw
Lokalizacja: warszawa

Postautor: Orin » 08 stycznia 2008, 18:24 - wt

Dzieki bardzo :) Hmm wyszlo hmm jak na 1 raz calkiem dobrze :) Troszke ryz chyba zrąbałem no ale trudno :) I tak dobre bylo xD
Orin
 
Posty: 4
Rejestracja: 05 stycznia 2008, 01:56 - sob
Lokalizacja: Jawor

Postautor: kicek » 08 stycznia 2008, 22:52 - wt

Pamiętaj ,ze najważniejsze to czas gotowania ryżu. Proste nie? Trzeba do niego zaglądać a nie na wyczucie jak mama radzi. Trzeba smakować czy już ma odpowiednią lepkość. Sam musisz zdecydować jaki chcesz czy bardziej kleisty czy mniej, metodą prób i błędów na pewno dojdziesz który najlepiej będzie Tobie smakował
kicek
Awatar użytkownika
kicek
 
Posty: 666
Rejestracja: 07 września 2006, 17:35 - czw
Lokalizacja: warszawa

Postautor: olusia » 10 stycznia 2008, 13:06 - czw

Mam pytanie a propo tych kulek...zna ktos moze przepis na kulki na słodko... byla bym bardzo wdzieczna

Onigiri juz robilm...spodziewalam sie innego rezultatu :-)
Awatar użytkownika
olusia
 
Posty: 69
Rejestracja: 30 grudnia 2006, 21:58 - sob

Postautor: kicek » 10 stycznia 2008, 21:16 - czw

Wiesz co Olusiu , nawet kiedyś sfilmowałem jak robili coś takiego. Z tego co pamiętam to ryż na gorąco ubijali na masę tak,a ciągliwą w drewnianej dzieży drewnianymi jakby młotami, a pozniej otaczali to czekoladą. natomiast jeśli chodzi o wewnętrzny słodki farsz, to trzeba uważać nie wiem jak zareaguje z gorącym ryżem. Myślę, że z kawalkami owoców to można próbować, użyj sosu słodko - kwaśnego do sushi i może jakoś to będzie. Próbuj i błądż, aż trafisz na swój smak :D
kicek
Awatar użytkownika
kicek
 
Posty: 666
Rejestracja: 07 września 2006, 17:35 - czw
Lokalizacja: warszawa

Postautor: olusia » 11 stycznia 2008, 12:07 - pt

Wielkie dzieki, podoba mi sie ten przepis :D tylko mam jeszcze pyt. a propos tych owoców... czy moze pamietasz jakie... bo jakoś sobie np. banana nie wyobrazam z ryzem :-D
Czy ryz ma byc słodki??
Awatar użytkownika
olusia
 
Posty: 69
Rejestracja: 30 grudnia 2006, 21:58 - sob

Postautor: kicek » 11 stycznia 2008, 13:45 - pt

Myślę , że........ niezbyt pamiętam. na pewno chińskie jabłka, banan? czemu nie ale będzie się maślił. Cytrusy raczej nie , a juz coś klapka się otwiera.
Może być candyzowana wiśnia, li czi, takie małe różowe owocki, tylko wyciągnij pestkę i obierz skórę. Wiesz co oni mają takie wisienki na kwaśno-słodko-ostro, dodają to do sushi , deserów i właściwie do wszystkiego. kawałki jabłka i wszystkie małe owoce wg. mnie powinny pasować. jeśli chcesz mieć bardziej swojski smak to dodaj odrobinę cynamonu. jak chcesz mieć ryż kolorowy to do niego daj parę kropel słodkiego sosu sojowego. no na teraz to chyba tyle pytaj sie jeszcze jak masz wątpliwości
kicek
Awatar użytkownika
kicek
 
Posty: 666
Rejestracja: 07 września 2006, 17:35 - czw
Lokalizacja: warszawa

Postautor: olusia » 14 stycznia 2008, 20:40 - pn

Brdzo dziekuje za pomoc :D , pewnie nie dlugo biore sie do robienia. Jak zrobie to opowiem :P
Awatar użytkownika
olusia
 
Posty: 69
Rejestracja: 30 grudnia 2006, 21:58 - sob

Postautor: Orin » 19 stycznia 2008, 14:54 - sob

Robiłas juz onigiri na słodko?? Jak tak to pisz co i jak i jak wrazenia :)
Orin
 
Posty: 4
Rejestracja: 05 stycznia 2008, 01:56 - sob
Lokalizacja: Jawor

Re: Kulki Ryzowe

Postautor: Natalia » 25 września 2008, 20:17 - czw

Jutro robię pierwszy raz onigiri :D

Odnośnie tych na słodko pomyslalam sobie, ze lekko podduszone jabłko by było dobre :)
Natalia
 
Posty: 5
Rejestracja: 13 sierpnia 2008, 15:23 - śr

Re: Kulki Ryzowe

Postautor: Usagi-chan » 29 sierpnia 2009, 21:59 - sob

Masz na myśli onigiri?Jeśłi chcesz na nie przepis daj znac na GG 4834889.Wyślę Ci przepis :)
Usagi-chan
 
Posty: 95
Rejestracja: 05 sierpnia 2009, 16:52 - śr

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuchnia japońska

cron