Pomocy WSJO 2010

Informacje o studiach w Polsce

Pomocy WSJO 2010

Postprzez Fenisel » Sob Lis 07, 2009 7:02 pm

Otóż jestem osobą która planuje udanie się w 2010 na Japonistykę w WSJO. Chciałabym się dowiedzieć jak wyglądają zajęcia, czy uczęszczając tylko na nie i ucząc się materiałów z nich będę w stanie stać się dobrym tłumaczem?
Po nad to, w sumie jestem biedna, jednak nie na tyle by załapać się na socjalne (chamstwo... i pocieszające zarazem), przez to boję się o moje finanse. Mieszkam 395 km od Poznania, nie wiem ile kosztuje tam mieszkanko, szukałabym czegoś taniego, jednak nie obskurnego.
Słyszałam o tym że Państwowe uczelnie czasem wynajmują innym studentom akademik, to prawda?
Ile tak wynosiła was kwatera i co wchodziło w rachunki, na ile osób to rozbijaliście i jakie były warunki?
Naprawdę zależy mi na filologii japońskiej, jednak boję się że koszty mnie pokonają. Macie jakieś sugestie, rady?
Proszę o odpowiedz. :ok:
Awatar użytkownika
Fenisel

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

Re: Pomocy WSJO 2010

Postprzez kurimon » Sob Lis 07, 2009 7:34 pm

Nie da sie zostac dobrym tlumaczem (a nawet tlumaczem w ogole) ograniczajac sie tylko do tego co jest na zajeciach. Po prostu bedzie brakowalo obycia z jezykiem ( i pewnie innych rzeczy tez).

Pokoj w mieszkaniu studenckim to wydatek od 300 zl wzwyz. Uczelnie moga wynajmowac pokoje w akademiku ale chyba wtedy jak nie ma na nie chetnych. Pamietajac moje studia to masa ludzi na te pokoje czatowala tak wiec nie liczylbym na nic.

Jesli nie boisz sie pracy to spokojnie mozna pareset zlotych miesiecznie zarobic. Jesli nie jest sie wybrednym.
外人はダメ!
Awatar użytkownika
kurimon

Postprzez Fenisel » Sob Lis 07, 2009 10:27 pm

Pareset? Jaka to niby praca?
U mnie najwyższa osiągalna stawka w mieście dla nowych pracowników to 7 zł i jeszcze na zus ci odciągną.

Czyli na tłumacza muszę kuć dodatkowo. Są tam jakieś kursy?

Przy okazji słyszałam że można wygrać dodatkowy profil. Interesowała by mnie Informatyka. Jak to wygląda? Trzeba dopłacać?
Awatar użytkownika
Fenisel

Postprzez Niltinco » Sob Lis 07, 2009 10:59 pm

Obecnie chyba juz nie da się wybrać dodatkowych modułów na WSJO. Kiedyż można było od pierwszego roku wybrać jaki się chce, ale potem wprowadzono obowiązkowy angielki na 1 roku, a potem moduł znikał (tak jest od jakichś 2 lat).
Obycia z językiem nie zdobędziesz na kursach, ale przez obcowanie z japońskim (przez rozmowę/czytanie gazet lub blogów/oglądanie filmów lub dram). Nie można opierać się tylko na podręcznikach. Zresztą same 3 lata nauki (a na WSJO jest tylko licencjat) to za mało by zostać tłumaczem, więc dobrze by było gdzieś tę naukę kontynuować.
Niltinco

Miejscowość: Olkusz

Postprzez kurimon » Nie Lis 08, 2009 2:30 am

Rozne sa zajecia. W Poznaniu nie jest trudno cos znalezc. Tylko trzeba chciec.
Na studiach (7 lat temu) pracowalem ok 20 godzin tygodniowo na umowe zlecenie i bylo z tego troche powyzej 500 zl. Praca biurowa, czesto nic sie nie robilo wiec moglem spokojnie uczyc sie do sesji czy robic projekty.
外人はダメ!
Awatar użytkownika
kurimon

Postprzez Fenisel » Wto Lis 10, 2009 4:09 pm

20h tygodniowo to 1/2 etatu, czyli w sumie najniższa krajowa (nie żeby się czepiać)
Jednak skoro dało się przebrnąć przez naukę i pracę, to nie będzie źle! :lol: :lol:
Czyli sugerowana raczej praca w biurze, bo mogę mieć czas na naukę (wiem że to zależne od pracodawcy).
Przy okazji jakieś namiary na tańsze pokoje pójdzie znaleźć przed wyjazdem do Poznania? :zły:
Awatar użytkownika
Fenisel

Postprzez kurimon » Wto Lis 10, 2009 6:12 pm

To bylo 7 lat temu wiec teraz na pewno place sa wyzsze.

Przebrnac sie da bez problemu. Ja studiowalem dziennie i zaocznie. Do tego praca i naprawde niewiele imprez opuscilem (z tych, na ktore bylem zaproszony:)

Co do pokoi to "use Google". Poza tym na znalezienie czegos "taniego i dobrego" szansa jest, imho, niewielka. Juz tak jest, ze jak sie chce zyc wygodnie to to kosztuje.
外人はダメ!
Awatar użytkownika
kurimon

Postprzez Fenisel » Wto Lis 10, 2009 6:30 pm

No... łóżko, stoliczek, szafka, dostęp do kuchni i łazienka
Może być współlokatorów więcej niż jeden
To wielkie wymagania?
Awatar użytkownika
Fenisel

Postprzez kurimon » Wto Lis 10, 2009 6:35 pm

Jesli nie bedziesz szukac na ostatnia chwile to bez problemu cos znajdziesz. Sugeruje rozgladac sie jakos od czerwca bo wtedy sporo osob zmienia mieszkanie albo planuje to zrobic. To samo z praca. Przyjechac do Poznania wczesniej na spokojnie znalezc mieszkanie i prace zanim zacznie sie nauka.
外人はダメ!
Awatar użytkownika
kurimon

Postprzez Fenisel » Pią Lis 13, 2009 12:18 am

To może inaczej
Mam problem natury technicznej, niestety bardzo "przyziemny" aczkolwiek bardzo istotny:) Jestem z woj. śląskiego i marzy mi się studiowanie w Poznaniu właśnie japonistykę. ale... nie wiem czy będzie nas na to stać. To moje pytanie: ile kosztuje życie w Poznaniu? Studia płatne oczywiście, to wiem, ale ile "kasy mi jeszcze zeżre" stancja, podręczniki, samo życie... . Prosiłabym o jakiś kosztorys.Z góry dziękuję za pomoc. To dla mnie bardzo ważne
Awatar użytkownika
Fenisel

Postprzez Niltinco » Pią Lis 13, 2009 6:47 pm

Koszty są uzależnione od tego jakie mieszkanie uda ci się wynająć, ile wydasz na jedzenie (i piwo - nie oszukujmy się, impreza czasem musi być ^^) i jakie będą koszty mediów (prąd, gaz, internet). Za sam pokój licz średnio 400 zł (czasem trafią się są tańsze i w niezłym stanie, ale spodziewaj się raczej droższych), jedzenie + wszelkie dobra spożywcze to 400-600 zł (oczywiście to też sporo zależy od tego jakie masz wymagania żywieniowe i imprezowe), komkarta (czyli bilet miesięczny) to obecnie coś ponad 40 zł (nie pamiętam dokładnie ile), gaz (zależnie od tego czy mieszkanie jest ogrzewane na gaz czy służy tylko do gotowania) może wynieść od kilkudziesięciu do kilkuset złotych (zwłaszcza w zimie jeśli ogrzewanie w mieszkaniu jest na gaz, ale im więcej współlokatorów tym lepiej w chwili dzielenia rachunku ;)), prąd 100-200 zł (ale na całe mieszkanie czyli po podziale ze współlokatorami wyjdzie kilkadziesiąt złotych), internet (raczej kilkadziesiąt złotych - powiedzmy, że średnio 40 do 60 zł - ale jego cena głównie zależny gdzie znajduje się mieszkanie). Książki to same ksera bo nie da się kupić tych podręczników w Polsce, a sprowadzenie ich wyszłoby bardzo drogo, ale średnio licz 20 zł za podręcznik (oczywiście cena zależy od tego ile ma stron, czy jest w pomniejszeniu, czy jest zbindowany i gdzie był kserowany - polecam ksero w Różowym Pasażu na św.Marcina bo mają tylko 6-7 gr za stronę).
Ja dawałam radę utrzymać się za 800 zł (prowadząc dość skromny żywot bez niektórych dóbr), a będąc na 1 roku nawet za 600 zł (ale nie polecam mieszkania w 6 osób na zadupiu w nieciekawie wyglądającym mieszkaniu).

Dodatkowo do tych kosztów dochodzi czesne co w całości daje dość drogą zabawę. Proponuję złożenie wniosku o stypendium socjalne + wyżywieniowe i mieszkaniowe, a jeśli nie łapiesz się w próg przyznawania stypendium to najlepszym wyjściem będzie kredyt studencki (chyba obecnie najniższe oprocentowanie ma WBK, ale warto się też samemu rozejrzeć - z kredytu dostaje się max. 600 zł miesięcznie).
Niltinco

Postprzez SchwarzerEngel » Pią Lis 13, 2009 10:22 pm

Niltinco napisał(a):Proponuję złożenie wniosku o stypendium socjalne + wyżywieniowe i mieszkaniowe, a jeśli nie łapiesz się w próg przyznawania stypendium to najlepszym wyjściem będzie kredyt studencki (chyba obecnie najniższe oprocentowanie ma WBK, ale warto się też samemu rozejrzeć - z kredytu dostaje się max. 600 zł miesięcznie).

Oprocentowanie kredytu studenckiego jest wszędzie takie samo, ponieważ jest to kredyt preferencyjny co oznacza, że część odsetek spłaca państwo, a my spłacamy połowę stopy redyskontowej NBP - tak gwoli ścisłości :)
Po odliczeniu prowizji dla banku dostajesz 593 zł miesięcznie. Jeśli masz trudną sytuację finansową to dostaniesz poręczenie z BGK, ale za to będzie trzeba im jeszcze dodatkową prowizję płacić - czyli zostaje ok. 587 zł miesięcznie - tak więc wcale nie jest tak różowo jak mogłoby się wydawać.

Jeśli chodzi o mieszkanie to zależy czy chcesz mieszkać w pokoju 1 os., 2 os. czy 3 os. (im więcej osób tym taniej). Za jedynkę musisz liczyć ok. 600 zł miesięcznie ze wszystkimi opłatami. Ewentualnie jeszcze akademik wchodzi w rachubę.
Jeśli wychowałaś się z rodzeństwem to dzielenie pokoju z kimś innym nie powinno być dla Ciebie zbyt uciążliwe. Ja niestety jestem jedynaczką, więc począwszy od 3. roku studiów wynajmuję tylko pokoje 1 os., co, nie ukrywam, jest bardzo obciążające finansowo....

Jeżeli masz na prawdę trudną sytuację finansową to może jednak spróbuj się dostać na uczelnię państwową? Na UAM w tym roku nie było aż tak trudno się dostać.
SchwarzerEngel

Postprzez Fenisel » Pią Lis 13, 2009 11:09 pm

Akademik? Przecież WSJO nie ma akademika nie?
Słyszałam o załatwieniu miejsca w UAM'ie ale zobaczymy czy się uda ^^
Na Państwowe próbuję, jednak słabo mi angielski idzie... ech
Awatar użytkownika
Fenisel

Postprzez SchwarzerEngel » Pią Lis 13, 2009 11:56 pm

Fenisel napisał(a):Akademik? Przecież WSJO nie ma akademika nie?
Słyszałam o załatwieniu miejsca w UAM'ie ale zobaczymy czy się uda ^^
Na Państwowe próbuję, jednak słabo mi angielski idzie... ech

Angielski jest z tego wszystkiego akurat najprostszy. Zainwestuj w dobre repetytorium do matury rozszerzonej i rób bardzo dużo testów.
Bardziej bym się martwiła o inne przedmioty ;)
Poza tym jak nie znasz dobrze angielskiego to na każdej japonistyce będzie ci ciężko...
SchwarzerEngel

Postprzez Niltinco » Sob Lis 14, 2009 11:37 am

Gdy 3 lata temu chodziłam po bankach orientować się na jakiej zasadzie jest przyznawany kredyt studencki to wynikało z tego, że oprocentowanie w każdym banku jest jednak inne. Przeważnie były to niewielkie różnice, ale były. Za to większe różnice były w przypadku ilości potrzebnych żyrantów i wymiany informacji między bankami bo np. PKO zażyczyło sobie 4 żyrantów i po wpisy każdy z nich musiałby się pofatygować do Poznania zamiast po prostu podpisać papiery w oddziale banku z miasta, z którego się pochodzi, a w WBK wymagano 2 żyrantów i podpis mogli złożyć w banku w swoim mieście. Jest też możliwość spłacenia kredytu bez żadnych odsetek, ale takie cuda dzieją się tylko wtedy gdy cały kredyt spłacamy naraz.

WSJO nie ma akademika i pewnie mieć nie będzie, ale zawsze można starać się o przyznanie miejsca w akademiku innej uczelni z tym że pierwszeństwo w przyznawaniu miejsc mają zawsze studenci danej uczelni.

Poza tym jak nie znasz dobrze angielskiego to na każdej japonistyce będzie ci ciężko...

I tak i nie. Nie trzeba być super biegłym z angielskiego by bardzo dobrze radzić sobie na japonistyce, a by móc korzystać z materiałów anglojęzycznych wystarcza właściwie sama znajomość bierna języka.
Niltinco

Następna

Wróć do Studia - Japonistyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników