Surimi

Restauracje japońskie, przepisy na dania japońskie. Zapraszamy do podzielenia się informacjami z innymi...

Surimi

Postautor: shirokaze » 09 stycznia 2006, 20:28 - pn

Takie pytanko / zadanko (nie ukrywam że trochę z lenistwa - ale i braku czasu) - czy ktoś ma może przepis jak przyrządzić surimi (czyli paluszki krabowe - te powszechnie dostępne w Polsce to podróbki robione z ryby jedynie aromatyzowane) No w każdym razie dostało mi się swego czasu opakowanie i nie mam bladego pojęcia jak je przyrządzić :]
shirokaze
Straż Przyboczna
 
Posty: 809
Rejestracja: 03 października 2004, 11:44 - ndz
Lokalizacja: Forgotten Capital


Postautor: Sillhre » 09 stycznia 2006, 20:42 - pn

DOBRA TA RYBKA SURIMI JEST... co prawda nie jadłam nigdy kraba czy jego paluszków ~^^~, ale taka podróbka też jest ok.

Ja surimi przyrządzam w banalny sposob. Kapustę pekinską szatkujesz, dodajesz pokrojone surimi. Łączysz. Robisz sos sałatkowy - trochę majonezu (nie muszę dodawać, że ma to być smaczniusi majonez a nie jakis obleśny ;) ) , trochę ketchupu (ta sama wskazówka co przy majonezie). Przyprawy, sól, ja lubię świeży czosnek i dodaję go do sałatki. Zdrowy i jaki ma urzekający zapaszek...


http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=6955
http://www.delmontepeople.com/zapytaj_agnieszke.aspx w wyszukiwarkę wpisać surimi...
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis10788.html
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis4423.html
http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2652/54/

SMACZNEGO!
"Nie sztuka szanować swego mistrza, kiedy jest on miły i łagodny, ale wtedy, kiedy jest twardy i bezlitosny."
"Stado dzikich kaczek podrywa się nie dlatego, że jedna zakwakała, lecz dlatego, że się poderwała."
Awatar użytkownika
Sillhre
 
Posty: 460
Rejestracja: 16 października 2004, 19:54 - sob
Lokalizacja: Szanghaj

Postautor: shirokaze » 09 stycznia 2006, 20:46 - pn

Sillhre pisze:Nie wiem czy dobrze zrozumialam - surimi to nie jest nazwa paluszków krabowych, tylko nazwa ryby, która imituje kraba :)


???????? A to ciekawe... miałem kiedyś japońskie jedzonko - taka sucha przekąska, chipsy jakieś czy jak to nazwać - i tam było wyraźnie w "ingridiensach" napisane KRAB a nie RYBA CO UDAJE KRABA... :|
shirokaze
Straż Przyboczna
 
Posty: 809
Rejestracja: 03 października 2004, 11:44 - ndz
Lokalizacja: Forgotten Capital


Wróć do Kuchnia japońska

cron