Strona 1 z 2
Ocet ryżowy VS zwykły ocet

:
25 sierpnia 2007, 18:07 - sob
autor: Neo
Jak ma się japoński ocet ryżowy do naszego zwykłego octu? Jest mocniejszy czy słabszy, słodszy czy bardziej cierpki? Jednym słowem czy można go zastępować naszym octem 10 %-owym? Czy jego smak przypomina może smak naszego octu winnego?

:
01 września 2007, 16:15 - sob
autor: olusia
Nie znam sie za bardzo na ocach

ale wydaje mi sie ze ryzowy mniej smierdzi


:
01 września 2007, 19:12 - sob
autor: kicek
troche tak i nie. Ale nonsens prawda?
Ma lekki posmak soi, ale mnie to n ie przeszkadza. Bez problemu uzywalem go. Wiele sie od naszego nie rozni. Chyba ze jest ich kilka rodzajow a ja poznalem jeden. u nas mozna smialo uzywac octu winnego

:
02 września 2007, 00:08 - ndz
autor: Neo
kicek pisze:u nas mozna smialo uzywac octu winnego
No ja akurat nie jestem fanem octu winnego
A wiesz iluprocentowy jest ten ich ocet ryżowy?

:
02 września 2007, 12:19 - ndz
autor: shirokaze
Neo pisze:A wiesz iluprocentowy jest ten ich ocet ryżowy?
A co Ty? chcesz pić zepsutą sake??


:
02 września 2007, 14:21 - ndz
autor: kicek
to zalezy od tego co kto lubi, ale moze Neo lubi cos takiego. Cos sobie przypomnialem, oni taksamo jak do sake dodaja roznych smakow i zapachaow, wiec mozna trafic i na ciemny i na bialy ocet o roznym skladzie. trudno mi powiedziec ktory jest naprawde dobry, trzeba pewnie przejsc metoda prob i bledow.
Moim osobistym zdaniem to potrawy z naszym winnym beda nam lepiej smakowac. troszke inne mamy kubki smakowe.
Z tym octem to tak jak z ryzem, juz kiedys ktos mnie pytal o to co czy mozna uzyc dlugoziarnistego do sushi i co zrobic zeby nikt sie na nim nie poznal.
Metoda prosta pare razy przejechac walkiem i gotowac 10-15 min. dluzej, no i musi tobyc chyba faktycznie koneser z milimetrem w reku zeby sie polapal jaki to ryz. Oczywiscie jesli ma sie mozliwosci szczegolnie finansowe to wogole mozna przejsc na japonskie orginaly, ale jesli nie to mozemy smialo uzywac srodkow zastepczych ogolnie dostepnych

:
02 września 2007, 18:19 - ndz
autor: Neo
shirokaze pisze:Neo pisze:A wiesz iluprocentowy jest ten ich ocet ryżowy?
A co Ty? chcesz pić zepsutą sake??

Nie o to mi chodziło
Tego octu - czy raczej jego europejskiego zamiennika chcę użyć do marynowania warzyw i zastanawia mnie czy jeśli użyję zamiast octu ryżowego naszego zwykłego octu 10% to nie będę musiał zmienić proporcji i np. zamiast szklanki octu ryżowego użyć 0,5 szklanki naszego octu


:
02 września 2007, 22:34 - ndz
autor: kicek
Wiesz co nasze mamy wiedza najlepiej w ostatecznosci wezma na smak i zaraz podadza proporcje, ale tak wg. mnie to nie musisz specjalnie uwazac najwyzej mniej albo wiecej cukru dodasz
Re: Ocet ryżowy VS zwykły ocet

:
22 września 2014, 14:30 - pn
autor: AnnKowal12
Ja tam zadnej roznicy nie widze:)
Re: Ocet ryżowy VS zwykły ocet

:
10 grudnia 2014, 05:49 - śr
autor: opelomaniak
Ja rowniez nie widze zadnej wieksze roznicy

Re: Ocet ryżowy VS zwykły ocet

:
05 stycznia 2015, 03:12 - pn
autor: Mucha_k
Nie widzę róznicy

To chyba zależy od gustu

Re: Ocet ryżowy VS zwykły ocet

:
09 stycznia 2015, 04:04 - pt
autor: gwiazdeczka
Dla mnie jest różnica w smaku. Ocet ryżowy ma dużo wyrażniejszy posmak, dla mnie bomba

Re: Ocet ryżowy VS zwykły ocet

:
12 stycznia 2015, 10:25 - pn
autor: kwiatuszek12
Zdecydowanie ryżowy. Najlepszy bez porównania.
Re: Ocet ryżowy VS zwykły ocet

:
16 stycznia 2015, 16:01 - pt
autor: shea123
Jak dla mnie przede wszystkim ryżowy ma delikatniejszy i przez to lepszy smak. Ja używam w swojej kuchni tylko ryżowego.
Re: Ocet ryżowy VS zwykły ocet

:
19 stycznia 2015, 03:02 - pn
autor: Biedroneczka
Ja również. Jak już raz spróbowałam potrawy z octem ryżowym, to nie zdecydowałam się już powrócić do zwykłego octu. Wydaje mi się zbyt ciężki i jakiś taki... Nie wiem, jak to nazwać... Ostry? Ryżowy jest zdecydowanie łagodniejszy i robi dobrze mojemu podniebieniu
