Strona 1 z 1

Polacy, a kuchnia japońska

Post: 21 września 2014, 12:36 - ndz
autor: Erufi
Witajcie ;)

Jestem na 3 roku studiów etnologii i zamierzam napisać licenjat o kuchni japońskiej w Polsce. Sama interesuję się kuchnią gdyż uważam, że poprzez nią można się dowiedzieć dużo i kulturze innych społeczeństw. Jednak tym razem chciałabym się zając tym co ciągnie ludzi do potraw innych niż rodzime. Jest co raz więcej restauracji japońskich czy też ogólnie azjatyckich do, których też mam zamiar się wybrać, ale chciałabym się dowiedzieć co takiego jest w tej kuchni, że ludzie się tam udają.
Byłabym bardzo wdzięczna gdybyście byli w stanie mi pomóc i odpowiedzieć na parę pytań ^_^
Dlaczego ludzie wybierają kuchnię japońską? Czy to jest czysta ciekawość, chęć spróbowania czegoś nowego, a może zainteresowanie całym Krajem Kwitnącej Wiśni. Wiem, że każdy z was ma własne powody dlatego fajnie by było gdybyście się wypowiedzieli.
A może też sami w domu przyrządzacie japońskie potrawy?
- skąd taki pomysł?
- czy są one trudne do wykonania
- skąd bierzecie składniki, czy jednak robicie je z polskimi składnikami

Może znacie jakieś książki na temat kuchni japońskiej ?

Na razie wszystko, pewnie jeszcze wpadnę i dodam parę rzeczy ;)