No ten temat pewnie wam się tu kurzył już od dawna wiec go spróbuję reanimować
olusia pisze:Ostatnio zaczelam troche pichcic...nawet udalo mi sie zrobic sushi i wstretny mus z zielonej herbaty.
nie znam zbyt wielu przepisow z japonskimi desery oprucz tego musu. jesli znacie to podajcie jakies...ploseeeee
No więc jeśli chodzi o desery to mam dla ciebie kilka propozycji:
Awayuki (coś w rodzaju ptasiego mleczka)
składniki (na 4 porcje):
1/2 litra wody
4 łyżeczki agar-agar (japońska żelatyna z wodorostów - zdrowsza od europejskiej)
1/4 kg cukru
3 łyżki soku z cytryny lub limonki
2 białka jaj
jakieś owoce do dekoracji
etapy przygotowania:
sok z cytryny cedzimy przez gazę
wodę wlewamy do garnka, wsypujemy agar-agar, doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając
wsypujemy cukier i mieszamy
zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy sok cytrynowy; całość studzimy
białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do lekko ciepłe wody z agar-agar, cukrem i sokiem [jajka przed rozbiciem trzeba dobrze wyszorować i sparzyć!]
całość dokładnie miksujemy i rozlewamy do czterech pucharków
odstawiamy do wystudzenia i skrzepnięcia; dekorujemy owocami
a to tak apropo cierpkości zielonej herbaty o której tu wspominaliście i tego że japończycy przegryzają ją galaretką
Galaretka z zielonej herbaty
składniki na 4 porcje
5 g sproszkowanej zielonej herbaty
8 g agar-agar (żelatyna z wodorostów)
150 g cukru
3 łyżki mirin (wino ryżowe)
przygotowanie
agar-agar rozpuszczamy w szklance ciepłej wody
dodajemy herbatę i porządnie mieszamy
dodajemy cukier i mirin, całość krótko zagotowujemy i zdejmujemy z ognia
odstawiamy do zastygnięcia
galaretkę kroimy w kostki, przekładamy do miseczek (można czymś udekorować)
I jeszcze coś do chrupania
ciastka ryżowe
składniki (na 4 porcje):
120 g joshinko (bardzo kleista mączka ryżowa)
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mirin
etapy przygotowania:
mączkę wsypujemy do miseczki i stopniowo dolewając ciepłą wodę wyrabiamy ciasto - powinno być gładkie i jędrne
ciasto układamy na wilgotnej ściereczce w garnku do gotowania na parze i gotujemy przez 20 min. na dużym ogniu
kiedy ciasto się gotuje, w osobnym garnku zagotowujemy sos sojowy z winem mirin i gotujemy aż do powstania rzadkiego "syropu"
z ciasta formujemy 24 kuleczki; nadziewamy po trzy na szpikulce do szaszłyków i pieczemy na złoto pod bardzo gorącym grillem w piekarniku
smarujemy ciastka "syropem" i jeszcze raz podpiekamy
ciastka ryżowe można też doprawić herbatą lub cynamonem:
100 g joshinko mieszamy ze 100 g cukru;
wyrabiamy ciasto i gotujemy je wg przepisu powyżej;
dzielimy na 2 części;
do jednej dodajemy szczyptę cynamonu, do drugiej - 1/2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty; wyrabiamy ciasta z przyprawami, formujemy kuleczki, nadziewamy na szpikulce do szaszłyków; podpiekamy jak wyżej
A to mój ulubiony choć to nie do końca deser raczej przekąska
dorayaki - naleśniki na słodko
składniki (na 4 porcje):
10 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
jedno duże jajo
2 łyżki wody
7-8 dag cukru trzcinowego
2 łyżki słodkiej pasty fasolowej (ew. jakiegoś dżemu)
etapy przygotowania
mieszamy mąkę i proszek do pieczenia - wsypujemy przez sitko do mieszaniny jajecznej (chodzi o to, żeby mąka była dobrze spulchniona i "napowietrzona")
na rozgrzaną (najlepiej suchą, nie natłuszczoną) patelnię wylewamy podłużnie porcje ciasta i smażymy jak naleśniki (powinniśmy otrzymać owalne placki)
gotowe placki smarujemy dżemem i zwijamy w ruloniki
podajemy z japońską zieloną herbatą
jak byś chciała więcej to służę uprzejmie

chętnie też poznam twoje przepisy